Buckingham Gate, Westminster

PLANNING CONSENT FOR SENSITIVE BUCKINGHAM GATE SITE

Stanhope Gate Architecture and Urban Design have successfully gained planning consent for an additional floor and extensive remodelling behind the retained facade of a property opposite Buckingham Palace.

Initial planning engagement indicated a future requirement for accurate imagery to communicate the extent of visibility and visual impact of the proposed redevelopment of the site on Buckingham Palace Road. Stanhope Gate sought a collaborator who could advise on the appropriate approach and appointed Preconstruct shortly after initial contact.

As both the extent of visibility and the successful integration of design and materials in context were important to City of Westminster planners, we agreed on a set of AVR3 and AVR1 images for key local views.

Initial previews of the images informed critical decisions about appropriate height and mass, allowing the design team to refine and improve the design during subsequent pre-application meetings prior to full submission. We have since been re-engaged for further work on a slightly revised scheme following further detailed planning dialogue. The finalised designs were also successfully consented.

Additional issues pertaining to this site included:

– Grade II Listed Building;
– Birdcage Walk Conservation Area;
– Partly within Flood Zones 2 & 3;
– Core Central Activities Zone;
– Area of Playspace Deficiency;
– Adjacent to Local Distributor Road (Buckingham Gate);
– Adjacent to Crossrail 2 Safeguarding Area

SUMMARY

Client: Terrace Hill Group
Architect: Stanhope Gate Architecture and Urban Design
Planning Consultants: CBRE
Scope: Verified Photomontage CGIs – AVR 1 and AVR 3
Planning Ward: Westminster, West End
Status: Planning consent granted, November 2014